joi, 15 noiembrie 2012

[no fun] au murit 2 fete


Nu, nu cred ca o campanie pe care sa o numesti eficienta, in urma careia oamenii chiar sa se schimbe, trebuie sa raspunda la un brief. Nu cred ca o campanie despre Siguranta Rutiera poate fi vreodata reusita daca pui niste intrebari la care cauti raspuns. Si nu cred ca vreodata, cineva, va baga la cap care sunt pericolele ce ne inconjoara daca cineva i le spune in metoda clasica.
Eu cred ca sunt alte cauze mai importante. Consumul de alcool este primul cu care incep. Si asta m-a dus cu gandul la o intamplare veche, in care un sofer baut la volan loveste o alta masina… Si daca la final te uiti in gol si te pui pe ganduri, cred ca atunci ceva incepe sa functioneze.
Marius a luat vinul – un Recas alb, demi-sec, de cursa lunga, alaturi de care am petrecut multe nopti la vila de la Snagov, cu gratare pana dimineata si cu muzica lui Nelu Ploiesteanu. Deci am bifat vinul, toate cele 6 bidoane de 5 litri, ca doar vom fi 16 persoane, 8 perechi, timp de 5 zile. Raluca si Gabi s-au ocupat din timp de cumparaturi, dar le-au luat sotii Paduraru pe toate de dimineata, ca au un Range Rover si sunt si singuri in masina. Noi doi plecam cu Busu si Gabi, toti patru, cu masina mea, un Volkswagen Tiguan, abia cumparat de 2 luni. Planurile noastre? Sa petrecem 5 zile de Revelion 2008 la Bran.
Conduce Raluca. Eu stau in fata. Busu cu Gabi in spate. In stilu’i clasic, Busu scoate de la tescherea o sticla de J&B si incepem s-o jonglam de colo-colo, doar intre noi doi. Fetele rad si vorbesc despre nu stiu ce nunta si despre ce bluze de la Mango o sa poarte in noaptea cea mare. Pe noi ne doare in cot – bem din sticla verde si facem misto de Morosanu care tocmai a luat bataie la K1 de la un bataus mai mic decat Adrian Copilul Minune.
Vila la care mergem este superba. Am mai fost acolo si anul trecut, tot in aceeasi formatie. Mai putin gagica lui Andrei, care la fiecare petrecere e alta. Macar asta cu care vine e mai in regula si cu tot cu tocuri nu e mai mare ca el… Cum intri in Bran, la stanga, pe un drum ce urca putin, o vila mare, cu 3 etaje, curte, totul de lemn, rustic, un biet urs nevinovat intins pe perete, totul miroase a brad si a ceai. E frumos si venim aici si vara, stam cateva zile. De Revelion nu a fost ieftin s-o inchiriem, dar merita din plin.
Ajungem la vila cu pricina si incepem sa ne organizam. Mai precis, in doua tabere: noi in sufrageria de jos la masa, cu ceva sticle de vin drept aperitiv, fetele la bucatarie sa vada ce cumparaturi s-au facut. Eu cu Laur, aparent mai harnici, ne luam inima in dinti si iesim sa facem gratarul. Iarna, cu mana inghetata pe paharul de sprit, langa focul de gratar, este o placere fara definitie. Mancam care cum apuca si ne intindem la baut pana pe la ora 5 dimineata. Ioana si Andrei, fiind cel mai nou cuplu, pleaca devreme la culcare, cu scuza ca maine e Revelionul si trebuie sa se odihneasca.
A doua zi chiar este Revelionul! Evident, ne trezim pe la 12 cu totii. Mancam ceva resturi de ieri si, asa cum planuisem aseara, mergem cu totii la Predeal, la Clabucet, sa mancam o ciorba la restaurantul de sus. La Predeal zici ca e Mamaia pe timp de vara, lumea umar la umar, inghesuiala, partia plina. Stam 30 de minute la coada de la telescaun si urcam sa luam pranzul la inaltime. Sotii Paduraru ne-au parasit si au zis ca raman in Predeal pana diseara, la niste rude, la masa, asa ca ajungem sus doar 14. Ne intindem la masa, toata lumea fericita. Gabi ii descrie Ralucai ultima sa achizitie – niste pantofi Manolo Blahnik cum are nu stiu cine din Sex in the City. Cica ii are de la soacra-sa si au costat cam cat ratele mele la banca pe un an intreg. Fetele rad cu gura pana la urechi si se uita la niste poze pe telefon, povestind cu pofta despre tinutele lor de diseara.
Pe la ora 7 ne urcam in masini si plecam spre Bran, sa ne pregatim. La vila, fetele, ca in fiecare an, dupa 3 ore de machiat si imbracat, arata de parca a venit noapte nuntii, nu Revelionul. Busu e singurul la costum, probabil fortat de Gabi sa se asorteze cu pantofii, cine stie… Eu port Converse-urile mele All Star in care ma simt descult si niste blugi cu un tricou. Normal. Pe la ora 10 ma suna Vlad Paduraru si-mi spune ca a baut niste palinca la soacra-sa si nu are cu cine sa vina, sa ma duc sa-l iau. Tocmai ma pregateam sa incep incalzirea, dar m-a sunat la timp. Gabi si Raluca, deja deghizate de petrecere, vor si ele sa se plimbe, asa ca plecam toti trei.
Cu anvelopele de iarna si tractiunea integrala ies usor cu masina din parcarea plina de zapada si o iau spre Rasnov, Paraul Rece, spre Predeal. In 50 de minute ajungem la Predeal, am mers incet, ca e ceata si aluneca pe jos. Se imbarca cei doi petrecareti in micutul Tiguan si fugim repede toti 5 spre vila din Bran – se apropie ora 12!
Ies din Rasnov si fac stanga, spre Bran. E o portiune destul de lunga de drum drept. Soseaua e curatata si ninge usor, nu destul incat sa se depuna pe asfalt. Ascultam Kiss FM – tin minte ca tocmai era pe post SIMPLU – Oficial imi merge bine. Nu merg foarte tare, cam cu 90 pe portiunea dreapta. Raluca imi zice sa am grija, ca acum 3 ani a avut taica-su accident in ziua de Revelion din cauza unor pustani beti la volan. Stergatoarele scartaie, pesemne ca ninsoare va sta. Incepe un cantec nou la radio si Raluca se intinde sa dea mai tare. Se face liniste si nu aud decat muzica din difuzoare si, in fundal murmurul motorului diesel. Vad in departare o masina cu faza lunga si dau flashuri. Nu se schimba nimic. Mai dau o data, tot nimic. Incerc sa nu ma uit fix in xenoanele orbitoare care vin din fata, ci ma uit putin spre marginea drumului. Raluca tipa scurt si ma trage de umar. Simt un zgomot puternic in usa mea si masina se clatina incet, apoi foarte tare, de spate. Gabi varsa cafeaua, ma dau cu capul geam si franez. Spatele loveste cu dreapta un copac si ne rostogolim. Nu stiu de cate ori. Muzica parca e si mai tare, fetele tipa. Vlad nu se aude nicaieri. Simt numai asfaltul rece pe obraz. Nu ma doare nimic. Ma simt murdar si ud. Inca aud “Ploaie in luna lui Marte” la radio. In lumina proiectorului, sta un pantof albastru, in picioare. Parca asteapta sa fie ridicat. Liniste. Asa…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu