joi, 7 iulie 2011

Un bac pe care poate să-l treacă toată lumea


Toată ţara se cacă pe sine cu bacul asta care a fost trecut doar de 45% dintre elevi. Am aşteptat să ce cace pe ei toţi, ca să pot să-mi dau şi eu o părere liniştit, fără să mai aud păreri referitoare la părerea mea.

A fost o ocazie bună pentru toţi oamenii trecuţi de 20j de ani să se simtă inteligenţi. „Că ăştia mici sunt proşti. Noi eram deştepţi. Învăţam şi eram culţi şi şmecheri şi cu mintea creaţă. În ce hal a ajuns omenirea şi ţara şi educaţia dom’le! E de la etnobotanice şi futut de mici şi dubstep, vă spun io!”.

Asemenea băşini intelectuale au în cap toţi mediocrii care de 3 zile se simt mai deştepţi pentru că au găsit oameni mai proşti decât ei. De parcă cu cât pică mai mulţi bacul cu atât le cresc lor mai mulţi neuroni. Buun. Un suav „sugeţi pula” celor mai sus descrişi. Să o luăm pe subpuncte.

Sunt ăştia din generaţia actuală de 19 ani mai proşti decât noi la 19 ani? Pe scurt, nu. Fiind o lepră imatură, umblu cu destui oameni de clasa a 12pea încât să vă spun cu mâna pe inimă că sunt la fel cum era oricine la vârsta aia. Sincer, chiar oleaca mai dumiriţi decât alţii. Eu aveam capul înfipt în cur la 19 ani în aşa hal încât îmi vedeam cerul gurii.

Sunt ei mai inculţi?

Da. Sunt. Da, citesc mult mai puţin decât orice altă generaţie. Dar nu e din cauza lor. E din două motive.

1. Există mult mai multe lucruri interesante pe care poţi să le faci acum decât acu 20 de ani. Nu sunt inculţi pentru că ar fi mai proşti. Sunt inculţi pentru că oricine ar avea TV, net, baruri, droguri şi alte veselii existente acum nu s-ar mai ocupa cu culturalizatul. Degeaba se cacă pe el tataie că el citea 3 carţi pe săptămână. Făcea asta că nu avea nimic mai distractiv de făcut, nu că îi plăcea lui să se dezvolte armonios.

2. Al doilea motiv, şi aici o să vă doară puţin capul, e că ce percepem noi ca a fi, în mod tradiţional, cultură, nu are relevanţă în adaptarea socială în mediul în care trăim. Nu, nu te ajută cu nimic dacă l-ai citit pe Kant în momentul actual. Ai o şansă mai mare să câştigi la LOTO decât să ajungi într-o situaţie în care e util să-l fi citit pe Kant. Acum o să spuneţi „herp, derp, dar nu e vorba numai de adaptare socială, trebuie să te şi dezvolţi mlădios ca persoană, herp, derp”.

Nu, coaie, nu e aşa. Până la 20 de ani singurul tău scop în viaţă ar trebui să fie adaptarea socială. Dacă o sacrifici pe asta pentru a acumula cunoştinţe ajungi un labagiu trist. Te poţi ocupa de dezvoltarea armonioasă a sfeclei DUPĂ ce ţi-ai găsit un loc confortabil în societate.

Deci da. Sunt mai inculţi. Ăia care vin o să fie şi mai inculţi. Partea bună pentru ei e că asta e irelevant pentru bunăstarea lor şi a societăţii. E relevant pentru clubul ăla mic de oameni care l-au citit pe Kant. Un club din ce în ce mai mic, care în 10 ani o să fie mai mic decât cel al oamenilor care şi-au băgat o sticlă în cur. Degeaba vă simţiţi voi mai deştepţi decât ei. Ei sunt mai mulţi, ei sunt mai adaptaţi, ei fac societatea. Şi în societatea lor în care nu contează absolut deloc câţi ani a domnit Ştefan cel Mare e la fel de justificat să te simţi tu deştept că ştii cum e justificat să se simtă ăla anterior menţionat deştept că şi-a băgat o sticlă în cur.

Şi atunci ce s-a întâmplat anul ăsta?

Foarte simplu. Corectare mai serioasă, camere de filmat. A fost cel mai apropiat de realitate BAC din ultimii ani. Din 60% care il luau anul trecut, 30% îl luau pe bune, 30% pe copiat, corectat la mişto şi alte glume de sistem prost. Anul ăsta a mers cu mica ciupeală ceva mai greu.

Sunt sigur că la un bac complet corect si ideal, doar 30% dintre elevi ar promova. Şi acum, şi in 2005, şi în 1995 şi oricând vreţi voi. Anul ăsta a fost doar un bac mai aproape de realitate.

Şi acuma o să plângă 55% dintre elevii care au terminat a 12pea. Că frate, coaie, gen, de ce să se se apropie de corectitudine cu noi, gen, şi nu cu ăia de după, sau cu ăia de dinainte? De ce gen, frate, coaie, am fost noi ăia primii de ne-am luat-o pe naşpa, şi nu ăia de anul trecut, care copiau cu cărţile pe masă şi acuma râd de noi?

Păi, trebuie să înceapă de undeva, nu? Hai, gata cu moda asta. Toată lumea ia bacu’ şi face o facultate. Toate vânzătoarele de chioşc de colţ de bloc cu salariu de 7 milioane sunt masterande în comunicare şi toate chelneriţele sunt anul 3 la relaţii internaţionale. Mai puţină şcoală degeaba şi mai multă muncă bă, lăsaţi vrăjeala. Că dacă termină toată ţara o facultate asta nu înseamnă că brusc o să apară 23 de milioane de slujbe de intelectuali. Sau că o să vrea vreodată vreun partid să trimită un ambasador în japonia şi brusc o să existe dialogul ăsta absurd între doi parlamentari:

- Coaie, pe cine trimitem ambasador în Japonia, pe văru Gică care cotizează?
- Nuu, hai să găsim un om care a terminat facultatea de relaţii internaţionale!

Serios, bă? Cre-că suntem ţara cu cei mai mulţi ospătari cu studii superioare. Nu e muncitor la McDonalds care să nu fi terminat o facultate.

Uite, vreţi un bac pe care să-l treacă toată lumea? E unul la Galaţi. 2 lei de persoană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu