miercuri, 14 martie 2012

Taranul si Televizorul


Toţi ţăranii şi-au luat televizor 16/9. Adica wide. Ecran lat. Cum pula mea vreţi să-i spuneţi. Televiziunile din România transmit 4/3, adică televizor pe stil vechi, mai pătrăţos. Nu trebuie să-i fi supt pula lu’ Dan Barbilian ca să îţi dai seama că cele două fracţii nu sunt egale. Şi, evident, diferenţa se traduce prin două dungi negre la stînga şi la dreapta ecranului.

Ei bine, pe târtanul prost îl deranjează dungile ălea două. Păi pentru asta a dat el 15 salarii ca să-şi ia plazmă? De aia mănâncă el fasole din 2008, ca atunci când apare carne la teve, să n-o vadă pe tot ecranul? Pentru asta e murit gherţoiul la revoluţie? Bine, nu chiar el, nişte fraieri care dacă ştiau ce o să facă gherţoiul cu libertatea pe care i-au câştigat-o alţii s-ar fi împuşcat singuri. Aşa că a găsit o soluţie. Lăţeşte imaginea ca să o întindă pe tot ecranul. Şi se deformează ca un tricou de oameni pe Oana Roman. Că de, n-ai cum să schimbi proporţiile fără să deformezi. Cercul devine oval, pătratul dreptunghi şi toţi oamenii arată de parcă un străbunic de-al lor a futut o broască.

Şi ei nu observă. Nu îi zgârie pe retină. Ochiul lui de târtan plouat ştie la fel de puţină matematică ca şi el. Ba chiar nevasta de mârlete coclit se simte bine, că vede la teve oameni ca ea, cu faţă de broască, spate de prăşitoare şi cur cât noptiera şi trage concluzia că e normală. Când o să fiu io dictator o să înfiinţez patrula televizoarelor. Nu ştii să te uiţi la el frumos? Nu-l meriţi. Confiscat şi un pumn în gât fostului proprietar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu